Istoria nasturilor

Nasturele este o piesă de vestimentație constituită dintr-un obiect mic de metal, sidef, os, lemn sau plastic care folosește la încheierea hainelor sau pernelor sau poate avea rol ornamental. Nasturii în general sunt rotunzi și plați dar există o mare varietate de forme, mărimi și culori. Nasturele asamblează două părți ale hainei(mânecă, guler, etc) cu ajutorul unei butoniere aplicată pe una din părțile de asamblat, opusă părții pe care este atașat nasturele.

Aceste mici accesorii sunt folosite de sute de ani. Inventatorul nasturelui s-a pierdut demult in negura vremii, asadar nu se stiu originile exacte. Cei mai vechi nasturi care s-au gasit dateaza din anii 2800-2600 i.e.n., insa acestia se foloseau mai mult ca ornament.
Pentru inchidere, nasturii au inceput sa fie folositi in Evul Mediu, insa singura haina la care erau intrebuintati era mantaua. In secolul XIII, nasturii erau utilizati mai mult ca decoratii pe haine sau curele, deoarece majoritatea hainelor erau prinse cu panglici si agatatori. In secolul XVI, Francis I (1494-1547) a facut furori cu un costum care avea nici mai mult nici mai putin de 13.600 de nasturi de aur.
Abia dupa jumatatea secolului al XVI-lea, nasturii au inceput sa fie intrebuintati pentru inchidere la mai multe piese vestimentare. Acestia erau realizati in aceasta perioada la dimensiuni foarte mici, dar incepand cu secolul urmator, ei au inceput sa aiba forme si marimi variate, de multe ori fiind realizati din metale pretioase, ca niste bijuterii.
In secolul XVII si secolul XVIII, doar barbatii foloseau nasturi. Cu alte cuvinte, imaginea unei femei care poarta haine cu nasturi in aceste secole este similara cu imaginea unei femei care poarta cravata in zilele noastre.
Din secolul al XVIII-lea, nasturii s-au raspandit foarte mult si au inceput sa aiba design-uri din ce in ce mai elaborate. Ei reprezentau ceva la moda. Industria producerii nasturilor a cunoscut o inflorire intre anii 1830-1850, aceasta perioada fiind cunoscuta ca Epoca de Aur a nasturilor.
Tehnicile de productie in masa au progresat, si deja din 1860, femeile au devenit principalii clienti pentru nasturi, care se inchideau cu ajutorul unei gauri in haina respectiva, prin care era bagat nasturele, sau se prindeau un fel de lat, asa cum se obisnuieste de altfel si in ziua de azi.
Nasturii se faceau si, de altfel, se fac in continuare, din orice fel de material, fier, lemn, os, aur, argint, sticla, piatra, fildes, piele, coarne de cerb, ceramica, perle sau combinatii ale acestora, intr-atat incat pareau niste mici opere de arta.
Unul dintre cele mai ciudate materiale din care se fabrica nasturele era lignitul. In 1861, Regina Victoria a declansat o moda a hainelor cu nasturi negri din lignit, in momentul in care a purtat acesti nasturi in semn de doliu la moartea sotului ei Albert.
Mii de oameni au purtat nasturi negri in semn de solidaritate cu regina.
De-a lungul timpului, perioadele modei s-au reflectat si in nasturi, in felul in care acestia au avut partea lor de contributie la schimbarea imaginii unor piese vestimentare.
Daca in perioadele lor de glorie, nasturii erau niste mici bijuterii, pe suprafata carora erau gravate sau pictate, animale, plante, portrete, obiecte, incepand cu secolul XIX, odata cu descoperirea plasticului, ei au devenit mult mai simpli si comuni.
Printre cei mai rari nasturi din lume se numara un anumit tip de butoni cu partea din spate din metal, iar partea din fata facuta din sticla. Sticla ara realizata ca un fel de capac, sub care se puteau zari insecte sau bucati de plante presate, asezate in asa fel incat sa creeze o scena cat mai naturala. Din cauza faptului ca tehnicile din trecut nu asigurau conservarea buna a plantelor si a insectelor, acesti nasturi au ramas niste raritati. Un nasture care se afla in stare buna se vinde cu sute de dolari.
Intr-o categorie speciala de nasturi intra cei pentru uniforme, care de obicei sunt personalizati, in asa fel, incat sa arate locul de provenienta. De exemplu, in armata se fac nasturi diferiti pentru fiecare departament.

In America este deja celebru un club al colectionarilor de nasturi, National Button Society, care dateaza inca din 1938. Membrii acestui club tin uneori reprezentatii si seminarii in diverse orase, unde isi expun colectiile de nasturi, adevarate show-uri la care participa colectionari de nasturi din toata lumea.