Tricotatul, desi pare o activitate invechita potrivita mai degraba bunicutelor, nu este nici pe departe asa. Tricotatul poate fi considerat un hobby foarte relaxant si nu in ultimul rand util, potrivit persoanelor de toate varstele.
Chiar daca tricotatul pare o ideletnicire veche, aceasta pasiune a fost redescoperita si fructificata in adevaratul sens al cuvantului.
Ce reprezinta tricotatul si cum a luat nastere?
Dupa cum bine stiti, tricotatul reprezinta imbinarea mai multor fire folosind instrumentele numite andrele si urmand diferite tehnici in asa fel incat firele impletite sa formeze un obiect vestimentar sau orice alt obiect decorativ sau pentru interior. Daca in trecut obiectele vestimentare erau facute de catre mana omului pentru ca mai tarziu acestea sa fie inlocuite de produsele realizate in masa, iata ca obiectele handmade au revenit in forta, iar tricotajul, fiind o indeletncire desavarsita, a inceput sa fie din nou apreciat. Puloverele tricotate, fularele, manusile, obiectele de decor sau alte accesorii au inceput sa fie din nou la moda, fiind apreciate de catre persoanele de toate varstele.
Tricotatul isi are originile in vremurile stravechi, mai precis in Egiptul antic, dovada stand sosetele tricotate in diferite culori; bucatile de materiale tricotate descoperite de-a lungul timpului i-au convins pe cercetatori ca tehnica tricotatului a fost invatata inca din cele mai vechi timpuri. Se presupune ca sosetele au fost primele obiecte tricotate si nu este de mirare ca popularitatea sosetelor “de lana” este atat de crescuta chiar si in prezent. Istoricii sunt de parere ca arta tricotatului s-a raspandit din Orientul Mijlociu in intreaga lume, devenind o indeletnicire foarte apreciata. Se presupune ca primele obiecte tricotate de pe teritoriul european au fost realizate de catre mesterii musulmani angajati de catre familiile de nobili din Spania. Numeroase vesminte tricotate care dateaza din secolul al XIII-lea au fost descoperite de-a lungul timpului.